Free Essay

Tgujgft

In: Other Topics

Submitted By alba1
Words 519
Pages 3
Ene gjaku
Ene gjaku
Renja e qimes (folikula)
Renja e qimes (folikula)
Gjendra e djerses
Gjendra e djerses
Nerv
Nerv
Muskul
Muskul
Pori i gjendres se djerses

Pori i gjendres se djerses

Qime
Qime
Hipoderma
Hipoderma
Derma
Derma
Epiderma
Epiderma
Lëkura është organ elastik, muskular që mbështjell trupin e organizmave të gjallë. Funksioni i lëkurës është ruajta e organve, mbajtja e tyre në tërësi të organizuar si dhe i takon grupit të ograneve shqisore që ka të bëj me ndjeshmërinë (shqisa e të prekurit), bën gjithashtu rregullimin e temperaturës trupore si dhe sintetizon vitaminën B dhe vitaminën D Lëkura ka përbërje të ndryshme tek gjallesat e ndryshme. lekuren e kemi te ndare ne tre shtresa ne epiderme e cila eshte shtresa e pare sperfaqesore e lekures.Ajo perbhet nga 5 shtresa te indit epitelial.shtresa e jashtme esht e ndertuar nga qeliza te vdekura te cilat jan te domosdoshme si nje mur mbrojtes i cili pengon futjen e mikrobeve ne brendesi (pra ne shtresat e tjera).qelizat e vdekura te kesaj shtrese shumohen vazhdimisht pra zevendesohen nga qeliza te reja.shtresa e dyte eshte derma dhe e treta hipoderma.

Zgjebja(kroma). është sëmundje ngjitese e lëkurës. Përcillet me kontakt direkt me të sëmurin, me rroba, me peshqir që ka përdorur i sëmuri etj. Shkaktar është këpusha e zgjebës - akarina. Paraziton në epidermë duke hapur kanalet të vogla të shoqëruara me kruarje të madhe. Kruarja më e madhe paraqitet mes gishtërinjëve të dorës dhe të këmbës. Shenjat e para të sëmundjes janë kruarja e lëkurës dhe formimi i puçrrave dhe dregëzave.
Psoriasis është një sëmundje kronike e lëkurës. Simptoma është, të paraqiturit e njollave të kuqe, të mbuluara me lëkurë të bardhë të lëvoruar. Kjo mvaret nga se qelizat e lëkurës shumëzohen më shpesh se zakonisht. Këto njolla mund të paraqiten në lëkurë, por më shpesh në bërryla dhe gjunjë, trup dhe rrënjë të flokëve. Psoriasis mund të duket si puçërra të vogla dhe lëkurë shumë të sëkuqur, si nën sjetull, ijë dhe organet gjenitale. Por, edhe duartë, këmbët si the thonjët mund të sulmohen (nga psoriasis). Shkencëtarët mendojnë se psoriasis është një sëmundje autoimune, ku sistemi i imunitetit shkakëton inflamacion të lëkurës, e shpeshëherë edhe të gjymtyrve.
Rosacea është një sëmundje e lëkurës që shfaqet në formën e skuqjes, akne dhe puçrra në fytyrë. Shumë njerëz besojnë se Rosacea është një lloj akne por ajo nuk është e vërtetë.
Rreth 10 për qind e të rriturve vuajnë nga kjo sëmundje dhe kjo ndikon kryesisht tek njerëzit me lëkurë të zbehtë dhe ata persona që skuqen lehtësisht nga stresi apo aktiviteteve fizike
SIMPTOMAT:
* Fillimisht paraqitet një skuqje e lehtë. * Puçrra të vogla të skuqura dhe një sipërfaqe e dëmtuar e lëkurës, një pjesë e së cilës është e mbushur edhe me qelb. * Skuqje dhe inflamim * Kapilarë gjaku të tejdukshëm në fytyrë * Skuqje e syve dhe kapakëve të syrit
Por kemi edhe semundje te tjera te ndryshme si psh ekzemat te cilat shkaktohen nga perdorimi i prodhimeve te keqija kozmetike,urtikaret te cilat jane demtime shperthyese te lekures,por jo ngjitese.lekura mbrohet nga kto semundje me ane te higjenes.…...

Similar Documents